Jaké jsou nejlepší zdroje bílkovin pro vegetariány?

Jste vegetarián nebo jen hledáte inspiraci proto, kde najít dostatečný zdroj důležitých bílkovin? V dnešním článku si na vegetariánské zdroje bílkovin posvítíme. Bílkoviny jsou ve stravě nepostradatelné, nejenže pomáhají růstu svalové hmoty, ale jsou zdrojem energie. Díky jejich dostatečnému přísunu se budete cítit stále fit. 

Sója

Sója je skvělou náhradou za maso pro všechny vegetariány. Dnes v obchodech najdete nepřeberné množství výrobků ze sóji, ať už je to tofu, seitan či tempeh, sojové maso, sojové mléko, sojovou smetanu, apod. Tyto výrobky jsou vhodné i pro vegany. Většinou platí, že čím tvrdší tofu je, tím více bílkovin obsahuje. V 100 g tofu je přibližně 15 g bílkovin.

Cizrna

Jedním z nejlepším zdrojů bílkovin je také cizrna. Cizrnu můžete zamíchat do svých salátů, připravit si z ní pomazánku, hummus či vynikající falafel. Cizrna obsahuje také lysin.

Fry Dough Balls Oriental Food Falafel Chickpeas

Quinoa

Quinoa je potravinou pocházejí z Jižní Ameriky. Je bohatá na velké množství živin a skvělou náhradou za rýži. Bohatá je i na bílkoviny. 100 g quinoi obsahuje přibližně 7 g bílkovin.

Luštěniny

Důležitým zdrojem vílkovin pro vegetariány i vegany jsou luštěniny. Ať už jde o fazole, hrách či čočku, všechny mají vysoký obsah bílkovin. Připravit si je můžete na desítky způsobů, přidat je do polévek, omáček, zeleninových směsí, apod. Na hrst hrachu připadá asi 10 g bílkovin.

Hnědá rýže

Dobrým zdrojem bílkovin je také hnědá rýže. Jeden šálek hnědé rýže obsahuje přibližně 5 g bílkovin. Kombinujte hnědou rýži s omáčkou z luštěnin a zeleniny a máte o přísun bílkobin postaráno.

Arašídové máslo

Pravidelně si také zkuste dopřávat arašídové máslo, které je bohaté na bílkoviny. V obchodech vybírejte arašídové máslo bez přidaného cukru či palmového oleje. Připravit si můžete i arašídové máslo domácí z nepražených arašídů, trochy medu a soli. Z dvou polévkových lžic arašídového másla získáte cca 15 g bílkovin.

Veganský protein

Dopřát si můžete také přísun bílkovin z přímo z tzv. proteinů. U vegetariánů je v podstatě na nich zda si vyberou syrovátkové proteiny či proteiny veganské, které neobsahují živočišný produkt.

Podobné články...

Napsat komentář