Tepová frekvence – jak nejlépe spalovat tuk

Pokud pracujete se svým tělem a snažíte se zhubnout, měli byste znát a poslouchat své tělo. Jedním ukazatelem, který bychom neměli přehlížet, je tepová frekvence. Jedná se o počet tepů srdce za minutu a je jedním z nejdůležitějších ukazatelů při pohybové aktivitě. Každý sportovec by měl vědět jaká je jeho maximální tepová frekvence.

Jak zjistiti svou tepovou frekvenci

Na internetových stránkách naleznete již plno kalkulaček, které vám vaší tepovou vypočítá. Buď můžete využít základní obecný vzorec, který vyhovuje mnoha sportovcům. Ideální je však zjistit si svojí klidovou tepovou frekvenci a pomocí již zmíněné kalkulačky zjistit tepovou frekvenci, která sedí přímo vašemu tělu.

Do kalkulačky tedy zadáte věk, pohlaví a pokud chcete, tak i klidovou tepovou frekvenci. Ta vám vypočítá 5 ukazatelů – maximální tepovou frekvenci, anaerobní zónu, intervalový trénink, aerobní zóna a maximální spalování tuků.

Jednotlivé ukazatele tepové frekvence

Klidová tepová frekvence se měří ráno po probuzení, několik dní za sebou. Z naměřených hodnot se pak vypočítá průměr. Obvykle se pohybuje kolem 65 – 75 tepů/minutu. Trénovaní sportovci však mohou mít hodnoty o hodně nižší.

Maximální tepová frekvence oproti tomu ukazuje maximální zatížení, které dokážeme udržet jen krátkodobě. Tento typ frekvence je ovlivněn fyzickou kondicí a také věkem sportovce.

Ukazatelé anaerobní zóny, intervalového tréninku a aerobní zóny ukazují váš tep během těchto aktivit.

Pro správné spalování je proto udržovat i během cvičení tepovou frekvenci, která vám vyšla v oddílu maximální spalování tuků. Necvičte proto moc rychle, které by vám ke většímu spalování stejně nepomohlo.

Pokud se snažíte na maximum a vaše kila nejdou vůbec dolů, možná právě tepová frekvence je tím, co vám pomůže při dalším snažení.

Podobné články...

Napsat komentář