Dietní jídelníček pro sportující

Potřebujete-li zhubnout, kromě dostatečného množství pohybu je nezbytné dodržovat zásady zdravé výživy. Jak by měl vypadat dietní jídelníček?

Jezte drůbež a vařte v páře

Máte-li v oblibě červené maso, zejména vepřové a hovězí, snažte se ho alespoň z části nahradit bílým masem, tedy drůbežím, především kuřecím a krůtím, a také rybami. Zařaďte do jídelníčku na hubnutí zdravé králičí maso. Nedokážete-li si ovšem červené maso odepřít, vybírejte si jenom libové. Maso ale nevynechávejte, dietní jídelníček i jídelníček pro sportovce musí obsahovat dostatek bílkovin, které najdete právě v něm. Pravidelně smažíte a pečete? Změňte styl vaření a vyzkoušejte si recepty, které se dají připravit dušením nebo vařením. Objevte výhody vaření v páře. Při této přípravě si zelenina uchová všechny svoje vitamíny.

 

Sacharidy spalujete nejlépe dopoledne

Vyvarujte se přílišného přísunu sacharidů. Z dietního jídelníčku úplně odstraňte sladkosti a knedlíky, těstovin, brambor i rýže si dopřávejte s mírou. Nekupujte bílé pečivo, raději si dopřejte kvalitní celozrnné. Pokud budete jíst sacharidy, potom jedině k snídani, dopolední svačině a maximálně k obědu, tehdy je vaše tělo nejlépe spaluje. Také ovoce, které obsahuje cukr, jezte pouze dopoledne. Odpoledne a večer už dávejte přednost bílkovinám. Omezujte přílohy, snažte se je nahradit třeba dušenou zeleninou.

 

Vsaďte na zeleninu a nenasycené tuky

Nepoužívejte umělé kořenící směsi plné glutamátu, vsaďte raději na klasickou sůl, pepř a papriku. Nepřidávejte zbytečně k pokrmům tuk, maso se dá zlehka opéct i na jediné lžíci oleje. Z olejů vybírejte ty s obsahem omega 3 a omega 6 nenasycených mastných kyselin. Na přípravu teplých jídel jsou nejlepší řepkový a slunečnicový olej. Odpusťte si instantní jídla a polotovary, které obsahují velké množství chemie a nepříznivě ovlivňují vaši hmotnost. Konzumujte syrovou i tepelně upravenou zeleninu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné články...

Napsat komentář