Připravte si domácí proteinovou granolu
Milujete zvláště přes zimní období snídat granolu a různé snídaňové směsi s ovesnými vločkami? Připravte si domácí verzi těchto kupovaných výrobků. Povíme vám, proč je domácí granola a müsli zdravější než průmyslově vyráběné verze.
Kupované versus domácí
Pokud si rádi granolu (zapékané müsli) zakoupíte v obchodě, vystavujete se riziku, že tato granola obsahuje velkou dávku rafinovaného cukru. Ten můžete v domácích receptech nahradit zdravějšími rostlinnými sirupy či ovocem. Kupovaná granola bývá také bohatá na transmastné tuky, které najdeme v průmyslově vyráběných výrobcích. Vyhnete se také různým barvivům a aromatům podporujícími chuť. Vyměňte kupovanou granolu za domácí, její příprava není ničím složitým.
Kakaová granola
- 1 banán
- 1 lžíce kokosového tuku
- 1 1/2 hrnku ovesných vloček (mohou být i bezlepkové)
- 1 lžíce raw kakaa
- 1/2 hrnku drcených oříšků
- odměrka proteinového prášku
Nejdříve si předehřejte troubu na 150 stupňů Celsia a připravte si na plech pečící papír. Banán pokrájejte na menší kusy a nasypte do mísy, přidejte kokosový tuk a rozmixujte na kaši. Pokud máte měkčí banán, lze vše rozmačkat vidličkou. Přidejte kakao, proteinový prášek, vločky a ořechy. Vše důkladně promíchejte. Vzniklou směs rozetřete na plech a vložte do trouby. Každých deset minut směs promíchávejte a obracejte. Čím déle ji budete péci, tím budou hrudky větší. Banán v tomto receptu nahrazuje sladidlo. Pokud ho však nemáte rádi, oslaďte granolu rostlinným sirupem.
Granola podle vlastní chuti
Vytvořit si můžete svou granolu podle vlastní chutí. Základem by měly být vždy vločky, ať už bezlepkové či s lepkem, dále kokosový tuk, sladidlo (javorový, agávový, rýžový, datlový, třtinový cukr) či sušené ovoce, chybět mi neměla ani semínka či oříšky a přidat můžete i proteinový prášek, abyste zvýšili obsah proteinu v granole. Vykouzlit si tak můžete granolu podle vlastní chuti a barvy. Přidat můžete také čerstvé ovoce, které rozmačkáte (banán, pomeranč, jablko, ananas) a různé koření, skořici, pepř, zázvor, chilli, hřebíček, záleží jen na vás a vaší chuti.