Nedostatek hořčíku

Rate this post

Pokud vaše tělo dlouhodobě trpí nedostatkem hořčíku, určitě se ze spaní probouzíte s mírnými až bolestivými křečemi v nohách. Rovněž se objevují srdeční potíže, které označujeme jako arytmie a mnohdy se ze strachu bojíme zajít k lékaři. Nedostatek hořčíku však má za vinu i nepravidelné bušení srdce, které může přejít až k infarktu nebo mrtvici. V případě, že pak chceme udělat něco pro své zdraví a s tímto deficitem začneme sportovat, může nás přepadnout třes, návaly úzkosti, předrážděnost, únava a křeče. Mohou se dostavit i poruchy vidění a těžké depresivní nálady až zmatenost. Proto je důležité hořčík suplementovat a dost možná se i zbavíte letitých vleklých zdravotních potíží.

Jaké potraviny ještě mají hořčík

Pokud neradi suplementujete, může vás zachránit i mírná úprava jídelníčku, do kterého zařadíte potraviny bohaté na obsah tohoto minerálu. Nejvýznamnějším zdrojem hořčíku jsou ořechy, fíky, luštěniny a v neposlední řadě i zelenina a semínka. Hořčík naleznete i v papáje, pomerančích, špenátu, jablkách. Udělejte si zdravou, hořčíkovou snídani. Pokrájejte si několik druhů ovoce, posypte mákem, dýňovými nebo slunečnicovými semínky, nastrouhejte několik ořechů a zakápněte olivovým olejem. Taková snídaně vám dodá nejen velké množství vitaminu, ale i hořčíku. Taková snídaně se řadí mezi nejlepší vůbec a několikanásobně převyšuje cereálie, které až tak zdravé nejsou. Mléko s obilovinou popřípadě medem udělá ve vašich střevech pěknou šlamastyku, nesmíte dávat na reklamu. Müsli je jen dobře promyšleným tahem výrobců této „pochutiny“. Nezapomínejte, že veškerý ohřev potravin hořčík ničí, takže vše konzumujte v syrovém stavu.

Co o hořčíku možná nevíte

  • Hořčík je nejdůležitější minerál pro fungování celého těla
  • Hořčík je přítomen v nejrůznějších enzymatických reakcích
  • Pojídání sladkého a alkoholu 16x zvyšuje potřebu hořčíku
  • Hořčík je dobré dodávat s vitaminy B (pivovarské kvasnice)
  • Draselné soli v pěstované půdě snižují obsah hořčíku v zelenině
  • Konzervováním se ztrácí 50% obsaženého hořčíku
  • Oškrábání brambor ukradne 35% hořčíku s uvedené obsahové hodnoty.

Pokud patříte mezi tu část lidí, která se nemůže zbavit chutě na sladké, tak pro vás máme dobrou zprávu. Právě nedostatek hořčíku vyvolává tyto agresivní stavy. Začněte suplementovat a chuť na sladké se rapidně uklidní, až vymizí úplně. Sladké je dobré nepodceňovat. Rafinovaný cukr cíleně hořčík ničí a dostává vaše tělo do velké nerovnováhy po všech směrech. Naše rada zní zapomenout úplně na rafinovaný cukr a úplně ho vymazat ze svého jídelníčku, takže si dát pozor i na kečup, kde ho je 8x více než ve zmrzlině.

 

Závěrečný test nedostatku hořčíku

Vyzkoušejte si samo na sobě tento jednoduchý test a ověřte si, jestli netrpíte nedostatkem hořčíku.

  1. Ranní únava, i když spíme dostatečný počet hodin.
  2. Noční pocení, můry a problémy s usínáním.
  3. Bolesti na hrudníku a srdeční arytmie.
  4. Ztráta rovnováhy, nečekané motáni hlavy.
  5. Pocit úzkosti, deprese, nervozita, nesnášenlivost hlasitosti, agresivita a různé neurózy.
  6. Neschopnost se soustředit.
  7. Třes víček, kmitající body před očima.
  8. Mravenčení končetin, třes a mrtvění.
  9. Bolesti hlavy, problémy a citlivost na teplotní změny.
  10. Zapomětlivost, poruchy myšlení.

V případě, že dva z těchto příznaků se vás týkají osobně, nalijte si čistého vína a začněte hořčík dodávat. Pokud se vás týká více jak 5 z deseti, tak máte naprosto nebezpečný deficit hořčíku, takže pozor na to. Srovnání hladiny hořčíku může trvat i rok při pravidelném přísunu hraniční před průjmové dávky, ale vyplatí se na tom zapracovat.

 

 

Podobné články...

Napsat komentář