I občasné prohřešky v jídle se dají řešit: bylinné likéry

Málokdo ví, že bylinné likéry si může vyrobit i doma. Jsou celkem nenáročné na přípravu a za méně peněz, si vytvoříte větší množství, než kupované alkoholické likéry v obchodech. S výrobou likérů si užijete spoustu zábavy. Kromě toho, že povzbudí všechny vaše smysly, dokážou příznivě ovlivnit náladu a ulevit od bolesti žaludku. Každého z nás občas přepadne špatná nálada nebo bolest žaludku, i když sportujeme.

Snědli jste těžké jídlo, které vás tlačí v žaludku jako kámen? Při těchto i jiných nevolnostech vám pomohou naše bylinné likéry plné hořko – sladkých chutí. Likéry se však nepijí ve velkém množství a je každému předem jasné, že stačí pouhý „panáček“ na spravení chuti i zmírnění bolesti.

Všeho tedy s mírou i naše domácí likéry jsou alkoholické

Mátový likér

Jelikož máta peprná tlumí křeče zažívacího traktu, je tento likér číslo jedna v boji proti bolesti. Svalstvo se uvolní a křečovité stahy přestanou.

Použití:

  • po požití těžkých a tučných jídel
  • nechutenství
  • nadýmání
  • žaludeční obtíže

Na tento žaludeční likér si připravte:

  • 5 g máty
  • 3 g mateřídoušky (i méně)
  • 2 g tymiánu
  • 1 g pelyňku

Přesto by měla vyniknout chuť máty, takže je množství, možné upravovat dle vaší libosti i chuti. Jak na to? Bylinky vsypte do 250 ml nádoby s uzavíratelným hrdlem a zalijte 96% lihem nebo jiným kvalitním destilátem. Dva týdny nechte odstát a denně s likérem třepejte. Nakonec obsah láhve přefiltrujte přes plátno, nařeďte vodou a cukrem do požadované konzistence.

Další bylinkové variace

Mátový likér máte a natolik vám zachutnal, že chcete zkusit další? Na výrobu likérů se hodí i další bylinky, hlavně ty aromatické a s hořkou chutí, takže např. anýz, řebříček, šalvěj, zeměžluč a yzop. Likéru však dokážou zpříjemnit chuť i bylinky jemné, jako třeba heřmánek a z koření třeba kmín. Všechny vyjmenované bylinky vlastní příznivý vliv na žaludek, slouží současně i jako antiseptika a podpora chuti k jídlu.

Podobné články...

Napsat komentář